Patsaat "Sopen vartijat"

Tien varressa lähes patsaiden paikalla oli vanha iso kuusi. Vanhoille Soppelaisille se oli tuttu polkupyörien ja hevosten ja sateenpito paikkana. Suuri kuusi jouduttiin kaatamaan vesijohtolinjan ja maakaapelin vuoksi. Koska vanha kuusi oli niin suuri ja siinä oli pidetty ilmoituksia ja muuta, ei se kelvannut tukkipuuksi. Jaana ja Osmo ehdottivat Jorma Väätäiselle patsaiden tekoa.

Siilinjärveläinen Jorma Väätäinen teki pyynnöstämme yrityksemme "maamerkiksi" nämä patsaat. Ne on tehty moottorisahoilla veistäen. Puuna niissä on käytetty kuusta, joka on seissyt lähes patsaiden paikalla yli 100 vuotta. Kun kuusi lopetti "vartioinnin", nämä veistokset jatkavat sitä.

Tuntematon sotilas vartioi Siilinjärven suuntaan ja ilmavalvontalotta puolestaan tähystää Varpaisjärven suuntaan. Patsaat on tehty kunnianosoituksena Suomen 100-vuotiselle itsenäisyydelle vuonna 2017. Ne on paljastettu itsenäisyyspäivänä 2017. Paljastustilaisuuden airueet tulivat asiakseen tilaisuuteen Tukholmasta saakka. Tilaisuudessa paljastuspuheen piti Jaana Valta ja lauloi Harri Pelkonen. 

Kuvasarja alkaa patsaan veistosta..